HOUTMASSIEF
BOUW

Houtmassiefbouw is een betrekkelijk nieuwe vorm van bouwen, die een aantal jaren terug in Nederland is geïntroduceerd. HMN Bouw uit Werkhoven werkt voor de regio midden Nederland op dit gebied exclusief samen met één van de eerste importeurs van houtmassiefbouw in Nederland.

contact

PRETTIG WOONKLIMAAT

Hout is een fascinerend, veelzijdig toepasbaar en tegelijkertijd intelligente grondstof, die voor de mens in velerlei opzichten een belangrijke rol speelt. De jonge boom in het bos heeft tijdens zijn groei al een belangrijke taak. Een boom onttrekt namelijk schadelijke CO² aan de lucht, bindt koolstof (C) en geeft zuurstof (O₂) af aan de atmosfeer. Hij zorgt voor welzijn, biedt bescherming en levert ons bovendien de nuttige grondstof hout.

Het is fascinerend om te zien hoeveel toepassingsmogelijkheden hout kent. De eigenschappen van dit intelligente materiaal komen onder andere tot uitdrukking in het draagvermogen, de duurzaamheid, de sterkte en de brandbestendigheid. Hout heeft bovendien een positieve invloed op het welbevinden van de mens – en dus op zijn gezondheid.

Voor houtmassiefbouw wordt gebruik gemaakt van cross laminated timber, ofwel CLT: kruislings verlijmde planken van vurenhout, in diktes variërend van zes centimeter tot vele malen dikker. Van deze houten planken worden grote prefab elementen gemaakt op basis van gedetailleerde tekeningen die door de aannemer en zijn klant zijn voorbereid. Het huis of de aanbouw wordt vooraf helemaal tot in detail uitgetekend: zelfs de sleuven voor leidingwerk en de plaats voor de stopcontacten worden al aangegeven. Op basis van deze tekeningen worden in Oostenrijk en Duitsland (Binderholz), vlakbij het bos dat het hout voor deze panelen levert (en dat voortdurend opnieuw wordt aangeplant), de elementen geproduceerd om circa tien weken later op de bouwplaats te arriveren.

Voordelen van houtmassiefbouw

De massieve BBS-bouwconstructies van Binderholz bieden vele voordelen. Bouwen gaat gemakkelijk, snel en droog. Ook combineert het alle voordelen van massieve constructies, zoals geluid- en trillingsdemping, brandveiligheid, degelijkheid en waardevastheid. Bovendien biedt de duurzame grondstof ecologische voordelen. Houtmassiefbouw wordt grotendeels geprefabriceerd en zorgt voor een korte bouwtijd, behaaglijk wonen, een mooi aanzicht, geringe constructiedikte en weinig warmtegeleiding. Houtmassiefbouw vraagt om een gedegen voorbereiding. En ook om een professioneel timmermansoog tijdens de opbouw. Hoewel het casco van een woning met deze panelen tussen één en twee weken tijd kan staan, vraagt dit om vakmanschap en uiterste precisie. Precies waar wij bij HMN Bouw voor staan.

Houtmassiefbouw geeft een prettig woonklimaat, een natuurlijke isolatie en een lagere energielast. Vanwege het kruislings verlijmde hout zijn de wanden zeer stevig en dragend en is een grotere overspanning mogelijk dan in traditionele bouw. Hierdoor is het mogelijk royale open ruimtes en grote ramen voor maximale lichtinval te creëren. Werken met houtmassiefbouw is bovendien een duurzame manier van bouwen: na twintig jaar kun je je huis weer elkaar schroeven en de panelen voor iets anders gebruiken óf je huis elders opnieuw opbouwen! Het hout wordt aan de buitenkant afgewerkt met steen of met onderhoudsarme materialen als zink of staal. Ook aan de binnenkant kan het hout (deels) worden afgewerkt voor een unieke uitstraling.

Op het gebied van zichtkwaliteit zijn er diverse mogelijkheden:

  • Geen zichtkwaliteit (C): deze kwaliteit wordt voornamelijk toegepast op constructief gebied. Naderhand wordt de binnenzijde afgewerkt met bijvoorbeeld gipsplaten en vervolgens gestuukt.
  • Industriële zichtkwaliteit (BC): deze kwaliteit is bedoeld voor toepassing in industriële bouwwerken.
  • Eenzijdige zichtkwaliteit (AB): deze kwaliteit wordt toegepast op onder meer woon-, school- en kantoorgebied. Het aanzicht is naar keuze en wordt eenzijdig geschuurd.

VOORDELEN
HOUTMASSIEF
BOUW

  • Natuurlijke isolatie en een lagere energielast

  • Grotere overspanning mogelijk dan in traditionele bouw

  • Unieke uitstraling

  • Duurzame manier van bouwen

EEN DUURZAME MANIER VAN BOUWEN

Houtmassiefbouw geeft een prettig woonklimaat, een natuurlijke isolatie en een lagere energielast.

HOUTMASSIEFBOUW VRAAGT OM VAKMANSCHAP EN UITERSTE PRECISIE

Houtmassiefbouw vraagt om een gedegen voorbereiding. En ook om een professioneel timmermansoog tijdens de opbouw. Hoewel het casco van een woning met deze panelen snel staat, vraagt dit om vakmanschap en uiterste precisie. Precies waar wij bij HMN Bouw voor staan.

Geïnteresseerd in houtmassiefbouw? We vertellen je graag meer!

Neem contact op